Компанията

„ХКК“ АД е семейна дестилерия, основана през 1997 г. в гр. Исперих. Ние произвеждаме натурални плодови дестилати, които изнасяме до различни точки в цяла Европа. От малка част от дестилатите произвеждаме и изключителните си ракии под бранда Ракия Исперих.

Първокачествената суровина, от която произвеждаме ракиите си, купуваме от различни региони на България. Кайсиите традиционно виреят в североизточна България по поречието на река Дунав от Тутракан до Силистра. Черешите са от южна и югозападна България. За смокини стигаме до Петрич и Сандански. Сливовите масиви са доста около Исперих. Мирабелите са нещо нетрадиционно и ново, към което се насочиха също доста овощари от нашият регион.

Важно е плодовете да са добре узрели, съдържащи интензивен плодов аромат, който умело съхраняваме по време на ферментация и извличаме при дестилация.

Годишно в дестилерията се преработват над 2000 тона плодове като с най-голям дял са кайсиите, от които се произвежда най-популярната ни и харесвана ракия - Кайсиева ракия Исперих.

Освен кайсиев, фирмата произвежда и черешов, сливов, дюлев, ябълков , прасковен и винен премиум дестилати. Портфолиото на компанията включва също така и серия от нестандартни дестилати, произведени от плодове като мирабели, малини,вишни, арония, акация и др.
Мисия

„ars distillandi aurum potabile” – „изкуството да дестилираш питейно злато“. Да, ние творим заедно с нашите приятели-клиенти като се стремим да бъдем близо до тях и да им предложим автентични и натурални български ракии.


Визия

Искаме да развием голямо портфолио, включващо освен традиционните и много нетрадиционни плодови ракии от редки плодове като малини, ягоди, къпини и др. Стараем се и работим здраво, за да се докажем във времето и да ни асоциират винаги с високо качество.
Производство

Своята модерна дестилерия „ХКК“ АД изгражда през 1997 г. С помощта на западноевропейски партньори дружеството внася цялото необходимо оборудване от Швейцария. През годините усилено инвестираме в нови технологии, обучение на персонал, развиваме и променяме визията на продуктите си, влагайки много смели и иновативни подходи.

Постигането на съвършенство в нашите ракии започва с подбиране на най-добре узрелите плодове в региона. Поддържането на отлично качество осигуряваме чрез  изградените дългогодишни  взаимоотношения с внимателно подбрани производители на плодове, които също спазват стриктни правила при производството на своята продукция.

Ферментацията на плодовете се извършва при контролирани температури, което е гарант за  максимално запазване на ароматите на плодовете. След приключване на ферментацията се преминава към процеса на дестилация, който се извършва в швейцарски медни колонни казани под стриктен и непрекъснат контрол, което осигурява постоянното високо качество на получения чист, интензивен дестилат. Медните дестилатори и процесът ни на периодична дестилация осигуряват пълното отстраняване на всички нежелани компоненти и гарантират пълното извличане на всички аромати.

Следва период на стареене и узряване на дестилатите в специални съдове и помещения при контролирани температури, с което се достига точката на съвършенство в крайния продукт.

Фирмата разполага с модерно оборудвана лаборатория за  проследяване и контролиране на показателите на продукцията на всеки един етап от производството.

Водата, която влагаме в производството  на висококачествените ни продукти, е извлечена от собствен кладенец с дълбочина 800 м.

  • Дестилационна залаКапацитет на преработка: 12т / 24ч

  • Нова концепция за бутилкиВсички продукти се затварят с тапи от висококачествен португалски корк

  • Извличаме висококачествените си дестилати на 75% об.алк.Технолозите ни отлично отсичат междинната фракция при дестилация

  • Изба за стареене на дестилатиКапацитет на отлежаване 25'000 л

  • Кайсиева ракия ИсперихНай-високо оценената плодова ракия сред 150 марки