Защо Дюлева ракия Исперих ухае толкова силно на дюли?

Днес Ви показваме фрагменти от Дюлевата ни кампания през 2015 г. На 9.11.15 г. тъкмо завърнали се от Балканския Фестивал на Ракията (6-7.11.15 г.), на който спечелихме един бронзов медал с Кайсиева ракия Исперих, поехме по пътя на дюлите. Дестинацията тази година бе с. Пчелник, Добричко. Там, останала сгушена и необрана, ни очакваше богата реколта от малки ароматни дюли от старите български сортове Пазарджишка ябълковидна и Асеница.
  

Дюлевите насаждения са дори в процес на преход за получаване на био-сертификат, така че в следващите реколти ще имаме възможността да произведем и първата био-ракия в България. 
Запретнахме ръкави и за около 8 часа натоварихме каросерията на камиона. Дюлите бяха в пълна зрялост, изключително ароматни и много сочни като се има предвид, че дюлята е стипчив плод.

  

  

  

Разтоварихме ги в бокс палети и ги качихме на площадката за мелене. И започна безкрайното мелене... денонощно

  

Ето, че приключихме със смилането. Добавихме вода и специални пектолитични ензими за разграждане на пектина и бяхме готови да започнем да греем кашата с пара. Хубаво разварихме дюлите на 50 градуса за 4 часа. Следва охлаждане и посяване на мъстта с чиста култура дрожди за пълна ферментация. Естеро- и ароматообразуването протече в пълна сила. Носеше се невероятен аромат в цеха. На дванадесетия ден бяхме готови да преминем към дестилация.

  

January 23, 2016

  • Дестилационна залаКапацитет на преработка: 12т / 24ч

  • Нова концепция за бутилкиВсички продукти се затварят с тапи от висококачествен португалски корк

  • Извличаме висококачествените си дестилати на 75% об.алк.Технолозите ни отлично отсичат междинната фракция при дестилация

  • Изба за стареене на дестилатиКапацитет на отлежаване 25'000 л

  • Кайсиева ракия ИсперихНай-високо оценената плодова ракия сред 150 марки