Цъфтежът на кайсиите край Дунава е в разгара си

Няма значителни измръзвания по кайсиите в Силистренско, чийто цъфтеж е в разгара си. Незначителни поражения се наблюдават по ранно зреещите сортове, което няма да окаже значимо влияние върху реколтата. Опасност от поражения
има отсега нататък, ако температурите паднат под минус 2 градуса.

Кайсията цъфва, когато се затопли над 10 градуса

Цъфтежът започва с набъбване на пъпките и приключва с пълното оформяне на цвета, опрашването и оплождането. За да цъфне кайсията, температурата трябва да се повиши по-трайно над 10ºС. Кайсията е един от най-ранно цъфтящите овощни видове, изпреварва я само бадемът. В районите, където температурните амплитуди в края на зимата и началото на пролетта са често явление, цъфтежът настъпва преди да е преминала опасността от измръзване. При нашите условия цъфтежът протича в края на март или началото на април. При екстремни затопляния цъфтежът може да настъпи понякога още към края на февруари до началото на март, което води до пролетни измръзвания. Плодните пъпки, заложени на вторичния и третичния прираст, цъфтят 4-5 дни по-късно от формираните върху първата растежна вълна.
При нормални условия продължителността на цъфтежа е около 8-10 дни. Ако рязко се повиши температурата, той протича експлозивно за 3-4 дни, а при студено и влажно време може да е и до 2-3 седмици. Всичко това се отразява отрицателно върху опрашването и оплождането.

Край всяка градина поне един кошер

Понеже цъфтежът е рано, когато летежът на насекомите е ограничен, задължително е в кайсиевите градини или близко до тях да има пчелни семейства. Доброто опрашване е един от най-важните фактори за получаването на качествена и богата реколта, за което работливите пчели ни помагат най-усърдно.

     April 2, 2014   етикет 1

  • Дестилационна залаКапацитет на преработка: 12т / 24ч

  • Нова концепция за бутилкиВсички продукти се затварят с тапи от висококачествен португалски корк

  • Извличаме висококачествените си дестилати на 75% об.алк.Технолозите ни отлично отсичат междинната фракция при дестилация

  • Изба за стареене на дестилатиКапацитет на отлежаване 25'000 л

  • Кайсиева ракия ИсперихНай-високо оценената плодова ракия сред 150 марки