Дестилерията

Дестилерията

Основахме дестилерията си през 1997 г., когато внесохме три медни колонни казана от Швейцария с идеята да произвеждаме малко кайсиев и сливов дестилат за Швейцария. Първоначално това беше малко цехче, част от Хладилно Консервния Комбинат, но постепенно започнахме да изкупуваме все повече плодове и да увеличаваме капацитетите си. През 2003 г. казаните станаха 5 - закупихме още два броя по-модерни медни казани отново от Швейцария. Константно инвестирахме в увеличаване на капацитета за приемане на плодове и ферментация - минахме през поколения различни пасир-машини за смилане на плодовете. Започнахме да произвеждаме и изнасяме дестилати от всички традиционни за страната ни плодове. Експериментирахме и продължаваме да го правим с дестилация на нетрадиционни и горски плодове като къпини, пъпеши, смокини, диви круши, арония и др. В наши дни дестилерията е единственият ни фокус, в който виждаме бъдещето си и това на децата ни и продължаваме да го развиваме и модернизираме. Към днешна дата производството ни се дели на два дяла - износ на наливни дестилати от череши, кайсии, праскови и сливи за Западна Европа (Швейцария, Германия, Чехия, Италия и др.) и бутилково производство на висококачествени ракии с марка Ракия Исперих за българския и от скоро за американския пазар. През 2017 г. се доверихме на утвърден български производител на дестилационни съоръжения Бенковски Ко ООД като закупихме и инсталирахме 3-тонен меден 8-тарелков колонен казан в дестилационната ни зала. През 2018 г. мащабната инвестиционна програма продължи с инсталиране на още един двойно по-голям меден казан с капацитет на изваряване 6 тона плодова каша. Така общият ни дестилационен капацитет на суровина порасна до 54т/24 ч. Паралелно с това изградихме на нова площадка в предприятието и нова модерна линия за приемане на плодове и отделяне на костилките от тях с капацитет 10т/час. Увеличихме ферментационния капацитет с 8 броя неръждаеми ферментатори с общ капацитет 240 тона. През 2019 г. засадихме 500 дръвчета от дрян в двора на предприятието. Обгрижени от капково напояване, очакваме първите плодчета за ракия след две години. Този древен плод от античността е с продължителност на живота между 200 и 300 г., така че се надяваме да оставим наистина уникално и рядко срещано наследство за поколенията. Продължаваме да подменяме покривите, да възстановяваме стари сгради и да облагородяваме средата в комплекса, очаквайки първите майски череши.

"ХКК" АД е семейна дестилерия, произвеждаща по най-съвременна технология натурални плодови ракии и дестилати с марката Ракия Исперих. Дестилерията е разположена в гр. Исперих на площ от 80 дка. Оборудвана е със 7 броя медни колонни казани, всички работещи на пара - 5 от тях внесени от Швейцария и с общ капацитет 2т, един 3-тонен и един 6-тонен казан, произведени в България от Бенковски и Ко ООД. От 2016 г. семейство Муса непрестанно инвестира в модернизиране на производството, внедряване на електронни системи за управление на процесите в дестилерията, реконструкция на складове и сгради, изграждане на нови мощности за преработка на плодове и ферментация. Постоянно се работи по усъвършенстване качеството и дизайна на продуктите с марка Ракия Исперих. Внасят се нови модерни бутилки от Франция и Китай, а златни медали и отличия, потвърждаващи безкомпромисното качество на продуктите ни, пристигат от всички престижни световни конкурси, на които участваме... Но как започва всичко... През 1982 г. инж. Орхан Муса започва трудовият си път в Хладилно Консервния Комбинат като главен инженер с 800 колеги работници. След 35 г. и реколти днес той е успял да съхрани и преобрази комбината в модерна дестилерия и продължава да работи с екип от само 10 висококвалифицирани специалисти. "Заедно успяваме да преработим всяка година близо 2 млн. кг. плодове като с най-голям дял и най-важни за нас са кайсиите. Кампаниите ни са дълги, започват с първите майски плодове - черешите и приключват с последните ноемврийски дюли. Отделяме костилките на всички костилкови плодове още с постъпването им при нас. Ферментираме плодовите каши при оптимални температури в охлаждаеми неръждаеми съдове. Дестилираме на медни колонни казани, което ни осигурява извличането на висококачествени ароматни дестилати, изчистени от нежелани компоненти като метанол и цианиди. Затова и ракиите ни са толкова меки, ароматни и пивки."

Дестилерията се развива и ръководи от

Използваме "бисквитки" ("кукита"), за да Ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочетете повече.