Как се прави невероятната Дюлева ракия Исперих?

August 2, 2017 Баръш Муса
Днес Ви показваме фрагменти от Дюлевата ни кампания през 2015 г. На 9.11.15 г. тъкмо завърнали се от Балканския Фестивал на Ракията (6-7.11.15 г.), на който спечелихме един бронзов медал с Кайсиева ракия Исперих, поехме по пътя на дюлите. Дестинацията тази година бе с. Пчелник, Добричко. Там, останала сгушена и необрана, ни очакваше богата реколта от малки ароматни дюли от старите български сортове Пазарджишка ябълковидна и Асеница.

Дюлевите насаждения са дори в процес на преход за получаване на био-сертификат, така че в следващите реколти ще имаме възможността да произведем и първата био-ракия в България. 
Запретнахме ръкави и за около 8 часа натоварихме каросерията на камиона. Дюлите бяха в пълна зрялост, изключително ароматни и много сочни като се има предвид, че дюлята е стипчив плод.

След пристигането ни в Исперих, разтоварихме дюлитe в бокс-палети и подготвихме дробилките за смилане. Следващите два дни денонощно мелихме. Определено можем да положим усилия за увеличаване капацитете ни на смилане на твърди плодове за в бъдеще. :)

Получихме хомогенна плодова каша готова за ферментация. Да, ама не! Следва най-важният момент. Чрез загряване с пара и постоянно разбъркване сварихме дюлите до 55-60 °С. Това способства за естеро- и ароматообразуване в кашата, което резултира в богат плодов дюлев аромат в ракията. Подават се и специални петколитични ензими преди ферментация. Следва охлаждане и засяване на кашата с дрожди.

След 10-дневна ферментация внимателно дестилирахме и получихме чуден и ароматен дюлев дестилат. Следва лагеруване и стабилизиране на дестилата за няколко месеца.

След това се прави "сватбата" с вода. Разреждане на дестилата до 40.5%алк. с омекотена вода. Отново следва известен престой за стабилизиране на елементите на водата и алкохола.

Тъй като при смесването на дестилат с вода се наблюдава опалесценция (помътняване), преди бутилиране ракията трябва да бъде филтрирана.

Стабилизираме ракията на студ при -7°С за 5 дена, след което я филтрираме със стандартен шихтов филтър. Това ни гарантира бистър цвят с блясък в чашките.

Накрая следва най-приятната част - наслаждавайки се на невероятния аромат на дюли, който се носи покрай масите, бутилираме и етикетираме Дюлева ракия Исперих

Вече можете да закупите и Дюлева ракия Premium Reserve, която е отлежава минимум 3 години във френски дъбови бъчви.

Наздраве, ценители!

Използваме "бисквитки" ("кукита"), за да Ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочетете повече.